sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Vko 48

Kalastus

Tämän viikon sateettomin päivä sattui sopivasti lauantaille ja se tarkoitti luonnollisesti Siuronkoskella piipahtamista. Heti aamusta sain olla melko hyvän tovin aivan yksin voimalan alapuolella. Tämä on luontaisen aamuvirkkuuden hyvä puoli. Keli oli pilvinen, mutta lämmin. Auton mittarin mukaan lämpötila oli peräti +7 astetta. Vettä oli eniten kevään jälkeen ja kaikki kolme turbiinia näyttivät puhkuvan ja puhaltavan sähköä koko puolen megawatin tehollaan lukuisten Siurolaisten ja Nokialaisten aamua lämmittämään ja tuomaan potkua leivänpaahtimiin ja kahvinkeittimiin.

Kalasta ei ollut tällä kerralla omakohtaista havaintoa, mutta muuan virvelimies sai noin kiloisen taimenen sillan alapuolelta. Totesin taas kerran että, pikimusta talvikko ei ole mikään varsinainen silmänilo. Kalastus tähän aikaan onkin enemmän terapian luonteista (kalastajan) ja pyrinkin itse päästämään kalat takaisin näinvuosin.

Pitkän aikavälin sääennusteet lupaavat kalastussäiden jatkuvan pitkälle joulukuulle ainakin jonkinlaisina. Paikallinen Aamulehti repäisi isohkon uutisen amerikkalaisen WSI Corp:in ennustamasta tavallista kylmemmästä talvesta Skandinaviassa. Pienen taustaselvittelyn jälkeen jutun arvo tosin laimeni jonkin verran. Se perustui näet yleiseen oletukseen siitä, miten tuulen puhaltavat pohjoiskalotilla ElNinjo ja LaNina ilmiöiden transitiovaiheessa. Eihän sitä näillä leveysasteilla koskaan tiedä, mutta välttämättä ei tarvita kovinkaan isoa organisaatiota ennustamaan, että talvella voi Suomessa joskus olla kylmä.

Muut asiat

IT

Kävin muiden kuluttajien muassa tutustumassa paikalliseen norjanlaisomisteiseen, juuri avattuun ja jo nimensäkin mukaan Tosi Isoon kodinkoneliikkeeseen Lielahdessa. Kyseisessä kauppamajassa oli tarjolla mm. kymmenien metrien rivistöt matkapuhelimia. Näkymää tarkastellessa nousi pieni huoli kotimaisen? Nokian menestymisestä nyt ja tulevaisuudessa. Nokian puhelimet olivat aivan 6-0 kaikkein tylsimmän ja epäkiinnostavimman näköisiä laitteita koko talossa, vaikka Nokian eri malleja olikin tarjolla lukumääräisesti eniten. Minulta tuskin tätä asiaa kysytään, mutta kerron silti. Malliston kirjavuuden pieni karsiminen voisi tehdä Nokialle hyvää, ainakin alemmissa hintaluokissa. Vinkki, vinkki.

Tällä hetkellä Nokia mallistossa on ainoastaan kolme laitetta, jotka noteerataan kansainvälisillä tekniikkafoorumeilla edes jollakin tasolla. Multimedialaitteet N900, N97 ja E75 ja ehkä juuri julkaistu N97mini. Näistä kaikista livautetaan näppäimistö näkyviin laitteen alta ”pitkältä sivulta”. Näppäimistön piilotus laitteen alle on hyvä idea, mutta ensimmäisenä sen toi markkinoille Taiwanilainen HTC jo vuonna 2005. Matkapuhelinalalla tämä tarkoittaa esihistoriallisen kauan sitten. Kaiken lisäksi yhdysvaltalaisessa IT-mediassa naureskellaan avoimesti OVI-sovelluskaupalle ja sen käytettävyydelle.

Tuntuu tietysti omituiselta olla huolissaan kansainvälisen suuryrityksen hyvinvoinnista tänä laman ja työttömyyden jäytämänä aikana. Nokia on kuitenkin edelleen Suomelle erittäin tärkeä yritys ja toivon ns. yleisen edun nimissä, että Kauppalehden videostreamissa Nokian tarun loppua ennustanut pörssianalyytikko oli väärässä.

Tiede

Kuluneella viikolla on CERNin uusi LHC-hiukkaskiihdytin saatu pitkän odottelun jälkeen toimintakuntoon. Alunperin kiihdytin käynnistettiin syyskuussa 2008, mutta se hajosi ensitestissä ja korjaukset ovat kestäneet melko pitkään. Suurin mielenkiinto kohdistuu ns. Higgsin bosonin löytämiseen. Tämän alkeishiukkasen oletetaan laskelmien perusteella vastaavan mm. kysymykseen miksi materialla on massa. Samalla voitaneen siis löytää perimmäinen vastaus ikiaikaiseen kysymykseen, miksi kylpyhuoneen vaaka tuntuu aina vain näyttävän liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti