sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Vko 39

Kalastus

Kävin sunnuntaina Merikarvialla testaamassa paikan syyskunnon. Alunperin mukaan piti tulla myös kalakaveri Simo, mutta hänellä tuli valitettava viime hetken este. Joen vesitilanne oli samassa jamassa kuin kesälläkin, joten varsinaisesta lohen nousuryntäyksestä ei tänä syksynä voitane puhua.

Minulla oli mukana kuitenkin varotoimena ns. ”puolentoista” käden #8-luokan vapa. Muistissani on nimittäin ammoin 90-luvulla tapahtunut episodi, jossa lohi näin syksyllä otti #6-luokan vavalla heitettyyn streameriin. Kuten arvata saattaa lohi väänsi aika nopeasti 6 – 0 voiton kalastajasta.

Joessa oli varisseita lehtiä paikoin suurina lauttoina ja se vaikeutti kalastusta jonkin verran. Perhossa oli vähintään joka kolmas kerta kiinni puunlehti. Kova tuuli ei päässyt tällä kertaa vaivaamaan. Päivä oli muuten syyskuun lopuksi harvinaisen lämmin. Auton lämpömittari näytti parhaimmillaan +17.

Syyslupa maksaa 23€, eli kolme euroa enemmän kuin kesällä. Näitä syysrauhoituksen aikana auki olevia paikkoja on vähän, joten kysynnän ja tarjonnan laki määrännee hinnoittelun. Ruska oli lännessä Pirkanmaata hienompi.

Kuvia Holmankoskelta

Muut asiat

IT

Viime viikolla kuulin Yhdysvalloista matkapuhelinliikenteen salakuuntelua koskevan uutisen ja lupasin kirjoittaa siitä hieman lisää. Kyseessä on kolmen Israelisen tutkijan Elad Barkanin, Eli Bihamin ja Nathan Kellerin vuonna 2002 kirjoittama raportti nimeltä ”Instant Ciphertext-Only Cryptanalysis Of GSM Encrypted Communication”.

GSM-standardi juontaa juurensa 1980-luvun alkuun. Määritykset saatiin valmiiksi 1990 ja kaupallinen operaattoritoiminta alkoi 1991. Cellular News-sivuston mukaan maailmassa tällä hetkellä noin 3,7 miljardia GSM liittymää. Läntisellä pallonpuoliskolla GSM:llä on yli 70 % markkinaosuus. Asia koskettaa siis huomattavaa määrää toimijoita.

Koska kyseessä on radioliikenne sitä voi periaatteessa tallettaa mielin määrin. Vihamielinen ja/tai utelias taho voi parkkeerata pakettiauton päiväksi kilpailijan parkkipaikalle, tallettaa kaiken radioliikenteen GSM-taajuuksilta, perata saaliin illalla ja katsoa jäikö yhtään mehevää liikesalaisuutta haaviin.

Liikenteen salaukseen GSM-puhelimissa käytetään A5/1 tai A5/2 algoritmia. Salaus on luonteeltaan symmetrinen eli datavirran salaukseen ja purkamiseen käytetään samaa avainta. Avain synkronoidaan soittajan ja vastaajan välillä.

Salausavaimen pituus on maksimissaan 64 bittiä ja se muodostaa koko salauksen heikon kohdan. Nykyään laskentatehoa ja talletustilaa on kuluttajille tarjolla sellaisia määriä, jota ei 1980 kukaan osannut ennustaa. Vaikka kaikkien mahdollisten salausavainten määrä onkin suuri on se silti rajallinen. Amerikkalainen tutkimusprojekti onnistui selvittämään kaikki avaimet käyttämällä osallistujien tietokoneiden näytönohjaimien grafiikkaprosessorien luppoaikaa laskennan suorittamiseen.

GSM salauksessa käytetään kolmeen osaan jaettua ns. lineaarista siirtorekisteriä ja synkronista jonosalausta. Käytännössä homma toimii niin, että salausavaimena toimiva näennäissatunnaisluku ja salattava datavirta ajetaan loogisen XOR-portin läpi.

Otamme yksinkertaistetun esimerkin. Kuvitellaan, että salausavaimena toimiva satunnaisluku on 150 eli 10010110 binäärimuodossa. Salataan ASCII merkki A, joka bittivirraksi muutettuna on 01000001. A muuttuukin XOR-portissa bittivirraksi 11010111, joka ei tarkoita sinänsä mitään. Vastaanottajan päätelaiteessa suoritetaan sama operaation ja meillä on jälleen tuttu ja turvallinen A. Siinä viikon tekniikkaosio.

Erilaiset tiedusteluorganisaatiot ovat jo pitkään pystyneet kuuntelemaan GSM-puheluja ns. livenä ilman mitään ylimääräisiä kommervenkkejä. Nyt tästä näyttää pikkuhiljaa olevan tulossa koko kansan huvia. Yhdysvalloissa myydään elektroniikkaliikkeissä hyllytavarana laitteita, joilla homma onnistuu ilman, että tarvitsee ymmärtää mitään em. salakirjoitusmenetelmistä, radiotekniikasta tai matematiikasta. Koko liikenteen talletus ja salauksen purku on rakennettu ja tuotteistettu elektroniikkapiireille.

Salakuuntelu on Suomessa syvällisesti lainvastaista, mutta kannattaa silti miettiä kahdesti ennen kuin keskustelee firman tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeistä ja salaisia asioista matkapuhelimessa. En voi kylliksi korostaa, että tässä puhutaan vain muutaman tuhannen euron investoinnista ja riittävästä määrästä motivaatiota. UMTS verkon turvallisuus on GSM:ää parempi, mutta kuten aina ennenkin, aika paljastaa kaikki salaisuudet. Tässäpä miettimisen aihetta asianosaisille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti