sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Vko 36

Kalastus

Apianvirta


Kävin tiistaina toisen kerran tällä kaudella Apianvirralla Valkeakoskella. Syyskesälle tyypilliseen tapaan vesi oli Apiallakin melko alhaalla. Hain luvan taas hotelli Waltikalta. Luvan hinta-laatusuhde on täällä varsin kohdallaan. Mitään mittavia saaliita eikä huikeita kokemuksia ole tarjolla, mutta toisaalta lupa maksaa vain neljä euroa. Hotellin aulassa tuli jonkinlainen flashback nuoruuden lauantai-illoista. Paikan lievästi tunkkaisessa hajumaailmassa yhdistyi etäinen muistuma kauan sitten tumpatuista savukkeista ja hiljattain kumotuista tuopeista.

Veneliikennettä kanavalla oli ajankohdan huomioon ottaen yllättävän paljon. Laskin tunnin aikana viisi venettä ja olin vahingossa heittää perholla kajakin kaupan päälle. Veneet pitävät aina jonkinlaista ääntä, mutta kajakki tulee hiljaa ja myötävirtaan myös todella kovaa. Ainoastaan nopea reagointi silmänurkassa näkyneeseen vilahdukseen esti aiheuttamasta kahden luontomatkailumuodon konfliktin.

Kanava on alunperin rakennettu 1800-luvun lopulla ja se levennettiin nykyisiin mittoihin joskus 50-luvulla. Kasvillisuus on kauan sitten peittänyt kaikki kaivausten jäljet. Kanavan eteläpäästä kaadetun valtavan puun onttoa kantoa käytetään näköjään jonkinlaisena roskiksena. Apian kanavan ja virran muodostama kokonaisuus on riippusiltoineen kuitenkin yhtä kaikki hieno lehtomainen keidas keskellä teollisuuskaupunkia

Kävin tullessani Ideaparkissa hakemassa pari lohen heittokalastukseen soveltuvaa viehettä lisää. Kaikki varusteen syksyn Merikarvian lohiretkiä varten alkavat olla pikkuhiljaa kasassa. Nyt täytyy vain seurata sivuilta http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/vedenkorkeus/los.htm ja http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/virtaama/los.htm miten vesitilanne kehittyy. Pientä piristymistä on jo tällä hetkellä havaittavissa. Itse pidän vedenkorkeuden ja virtaaman nousua normaaliin tasoon jonkinlaisena liipaisuarvona kalaan lähtemiselle. Virtaaman täytyy ylittää pitkän ajan keskiarvo mielellään viikon ajan putkeen, jotta joesta purkautuva vesi ehtii meressä odottelevien nousukalojen nenään.

Siuronkoski

Lauantaiaamuna sain yllätykseni olla melkein kaksi tuntia kokonaan yksin Siuronkoskella. Yleensä paikalla on aina jokin verran vilinää ja kilinää. Vesi oli viimeviikkoista korkeammalla ja virtaus reippaahko. Saalista ei tällä kerralla tullut, mutta aamuhetki virtaveden äärellä on jo sinänsä aina arvostettava kokemus.

Muut asiat

Ilmasto

Havaintoni mukaan joidenkin ihmisten mielestä maailmankaikkeudella on heitä vastaan salaliitto ja siihen oleellisena osana kuulu se, että heidän kesälomillaan sataa aina. Ainakaan Pirkanmaalla kuluneena kesänä ei sateesta pitäisi olla kenelläkään mitään isoa valittamista. Kesälle on ollut leimallista muihin vuosikymmenen kesiin verrattuna sen yhden erittäin sateisen kuukauden puute. Esimerkiksi 2008 elokuussa satoi neljä kertaa enemmän kuin elokuussa 2009, siis Pirkanmaalla. Lämpötilat 2009 ovat myös olleet koko kesän korkeammat, koleahkoa kesäkuun alkua lukuun ottamatta, kuin 2008. Tämä on omalta osaltaan lisännyt haihduntaa ja se näkyy nyt syksyllä alhaisina vedenpintoina.

Tilanne helpottaa varmasti Tammerkosken patoaltaan korjausta. Näsijärven pintaa tullaan laskemaan elokuun lopun tilanteesta vielä 45 cm. Tilannetta kaiketi yritetään pitää em. tasolla koko remontin ajan eli noin pari vuotta. Tiedotuspuoli projektista on ainakin periaatteessa kunnossa. Tampereen kaupungin sähkölaitos on perustanut melko ansiokkaat sivut http://www.palatsinraitinsilta.fi/ tiedottamaan yleisöä työmaan vaiheista. Kyseinen domain näyttää vanhenevan 1.7.2012.

Kuvia Apialta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti