sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Vko 37

Kalastus

Taimenen rauhoitusaika alkoi 10.9. Käväisin silloin viimeistä kertaa kesäkaudella Siuronkoskella. Tarkoitus oli kuluneella viikolla käydä vielä muuallakin, mutta ylimääräisten kiireiden takia matka jäi toteutumatta. Nyt sitten täytyy odottaa, että lohi nousee Merikavianjokeen. Vesitilanne ei kylläkään vaikuta erityisen lupaavalta tällä hetkellä. Isojärven ja Lankosken vesistöennusteet eivät lupaa vesitilanteen nopeaa paratumista alueella.

Muut asiat

Musiikki

Mitä perhokalastaja sitten voi taimenen rauhoitusaikana tehdä. Tietysti mennä katsomaan Beatles-musikaalia. Musiikkiteatteri Palatsissa Hämeenkadulla esitetään käsittääkseni samaa tuotantoa, joka muutama vuosi sitten meni Lahden Kaupunginteatterissa. Esitys oli ns. mukiinmenevä ja ruoka ihan ok. Itse en innostunut kummastakaan mitenkään rajattomasti. Lauantaina oli vasta viides tai kuudes kerta kun musikaalia esitettiin yleisölle, joten otaksun sen vielä hioutuvan. Lahden Kaupunginteatterin sivulla olevasta videonpätkästä voi päätellä, että Lahden esitys oli tuotettu suuremmilla resursseilla. George Harrisonin roolissa olevalla Pauli Hanhiniemellä on jo entuudestaan musikaalikokemusta. Hän muistaakseni vilahti jossakin roolissa 1990-luvun lopulla Virgo-musikaalissa Rollikkahallilla Tampereella.

Tällä viikolla The Beatles-yhtyeen elossa olevat jäsenet sekä perikunnat tekevät kohtuullista tiliä. Uutisten mukaan remasteroitujen albumien ja RockBand-videopelin julkaisu tuottavat yhteensä noin 1,6 miljardia dollaria. Beatlesien kulta-aikaan suosituin musiikki osoittautui myös kaikkein kestävämmäksi. En nimittäin oikein usko, että 2050 iltauutisissa mainitaan Lady Gagan albumien uudelleen julkaisuista mitään. Vaikka eihän sitä koskaan tiedä, aika näyttää. Oma ns. ”parasta ennen”-päiväykseni on varmasti mennyt umpeen ennen tuota ajankohtaa.


IT

Viikon mielenkiintoisin tietoturvauutinen tulee Yhdysvalloista. Engadget.com sivuston mukaan joidenkin osavaltioiden kuvernöörin kanslioihin on lähetetty tilaamatta HP:n kannettavia tietokoneita. Virginian kuvernöörin kanslia palautti ensimmäisen lähetyksen koska toimitusta vastaavaa tilausta ei byrokratian rattaan välistä löytynyt. Epäilyt heräsivät kun he saivat uuden lastin samanlaisia koneita. Asiaa tutkittaessa huomattiin, että tietotokoneet on maksettu paikallisen kuvernöörin nimissä olevalla luottokortilla. Luottokortti todettiin väärennetyksi ja FBI kutsuttiin apuun selvittämään mystisiä lähetyksiä.

Tässä yhteydessä voidaan puhua todellisesta troijalaishyökkäyksestä. Tietokoneen mukana suurella todennäköisyydellä on tullut tarkkaan kohteen mukaan räätälöityjä haittaohjelmia. Raportin mukaan yhtäkään hallintoviranomaisille lähettyä konetta ei oltu käynnistetty. Aikanaan selvinnee mitä koneet ovat sisältäneet. FBI on tässä vaiheessa tutkimuksia vielä varsin vaitonainen tapauksesta. Sen verran on selvinnyt, että koneita on lähetty Vermontin, Länsi-Virginian, Wyomingin sekä Washingtonin osavaltioiden kuvernöörin kanslioihin.

Tarina ei kerro onko tällaisia tapauksia ollut esimerkiksi yksityisellä sektorilla Yhdysvalloissa. Maailma on täynnä organisaatioita, joissa oikea käsi ei todellakaan tiedä mitä vasen tekee. Tällaisia täsmätroijalaisia saattaa parhaillaan hyvinkin toimia yritysverkoissa jossakin päin maailmaa. Tällaiset operaatiot vaativat paljon suunnittelua ja osaamista, joten ne menevät Whaling- nimellä tunnetun käsitteen alle. Whaling tarkoittaa valaanpyyntiä ja tietoturvasanastossa se tarkoittaa suuren yksittäisen kohteen kuten valtion viraston, pankin tai vastaavan laitoksen tai sen johtoportaan tietojen kalastelua tai varastamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti