sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

Vko 30

Kalastus

Testasin Siuronkoskella lohenkalastukseen sidottuja putkiperhoja. Sidokset on tehty lähinnä syyskesän ja syksyn lohiretkiä varten. Kahdenkäden vapa tuntuu Merikarvianjoella vähän liioittelulta, joten testasin miten #8-luokan vapa käskee painavaa putkea. Siurossa oli vettä kesäkeliksi paljon. Viime päivien sateen ovat siirtyneet vesistöihin. Ilmeisesti samasta syystä vesi oli normaalia ruskeampaa.

Muut aiheet IT

Tämän viikon IT-juttu tulee Washingtonin Yliopistosta Seattlen kaupungista. Yliopiston tietojenkäsittelyopinlaitoksen tutkijat ovat kehittäneet keinon hallita internetiin lähetettyjä tietoja. Kuten tunnettua digitaalinen tieto ei käytännössä koskaan häviä internetistä. Kerran lähetetty sähköposti tai Facebook merkintä on valitettavan ikuinen ja saattaa palata joskus myöhemmin palata kiusallisella hetkellä kummittelemaan.

Kehitetyn sovelluksen nimi on Vanish. Ohjelma asennetaan selaimen lisäosaksi ja se pitää olla asennettuna sekä lähettäjällä että vastaanottajalla. Tällä hetkellä ohjelmasta on saatavilla ainoastaan Firefoxissa toimiva versio. Kun haluat lähettää salatun sanoman maalaat salattavan tekstin hiirellä. Sen jälkeen klikkaat hiiren oikealla näppäimellä kirjoitusaluetta ja valitset menusta kohdan ”Vanish” ja ”Luo salattu teksti”. Vastaanottaja toimii muutoin samoin, mutta valitsee kohdan ”Lue salattu teksti”.

Teknisesti järjestelmä muodostaa julkisen ja symmetrisen salausavaimen, jota ei paljasteta edes viestin kirjoittajalle. Salakirjoitus ja purku tapahtuvat samalla avaimella. Homman hienous on siinä, että järjestelmä pilkkoo avaimen oletusarvoisesti 20 osaan ja lähettää osat vertaisverkkoon. Viesti on luettavissa vain niin kauan kuin ohjelma löytää avaimen osat verkosta. Vertaisverkon koneet tyypillisesti ns. ”tulevat ja menevät”. Sama fyysinen kone tai koneen IP-osoite ei ole verkossa kuin hetken.Vanishilla salatun viestin elinaika on noin 8 – 9 tuntia. Sen jälkeen ei enää edes lähettäjä pysty saamaan viestiä selväkieliseksi.

Analogia on hiukan sama kuin jos talossasi olisi 20 lukkoa ja antaisit avaimet 20 kiireiselle kaverillesi, joiden kaikkien pitäisi ehtiä samalle paikalle samaan aikaan, jotta pääsit sisälle. Todennäköisyys, että tämä onnistuu laskee ajan myötä voimakkaasti. Joku saattaa muuttaa toiselle paikkakunnalle tai pysyvästi peräti ulkomaille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti