sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Vko 29

Kalastus

Tämän viikon kalastuskokemus jäi laihanlaiseksi. Sunnuntai oli ainoa päivä kun ehdin lähtemään koskelle ja otin hajamielisyyksissäni hyllystä väärän kelan. Väärän kelan mukana tulee tietysti väärä siima ainakin mukana olleeseen vapaan nähden. Luokan #5 siima ei oikein jaksanut ladata #8-luokan vapaa rullausheitossa. Muutaman urhean, mutta tuhoon tuomitun yrityksen jälkeen pakkasin kimpsuni ja kampsuni ja lähdin kotiin. Vuosiluvan ansioista tappio rajoittui muutamaan "turhaan” ajettuun kilometriin.

Tällä viikolla ykkösen aamutelevisiossa käsiteltiin Tenojoen lohen kalastusta. Paikallinen kunnanjohtaja oli hyvin kieli keskellä suuta selittämässä miten Tenon lohen kalastus on sekä hyvä että huono asia kunnalle. Huonoa tuntui olevat ikiaikainen ja ehtymätön kateus turistien joesta viemistä lohista, hyvää taas turistien kunnalle tuoma raha.

Vaikka olenkin innokas kalamies tuskin ryhtyisin käsirysyyn parhaasta ottipaikasta. Kunnanjohtajan mukaan oikeudessa on edelleen taannoinen tapaus jossa pari lohestajaa ryhtyi ratkomaan heittovuoroa ns. perinteisin menetelmin. Muutenkaan en ole koskaan tuntenut mitään henkilökohtaista tarvetta lähteä Lappiin kalaan tai muutenkaan.

Vaimoni edesmennyt sukulaismies oli aikanaan intohimoinen Tenon kävijä. Hän oli luvannut vaimolleen, että kun sen kymppikiloinen viimeinkin tulee niin seuraavana kesänä ei mennäkään Tenolle vaan lomalle ulkomaille. Jostakin syystä isotkaan kalat vuosien varrella eivät koskaan tuntuneet ylittävän tuota maagista rajaa.

Lohenkalastus on sen verran kirvoittanut toimintaa, että päätin viimeinkin laittaa uuden heittosiiman lohikelaani mahdollista Kokemäenjoen retkeä varten. Sidontatarpeiden inventointi on niin ikään käynnistynyt. Toinen potentiaalinen paikka on Merikarvian joki. Paikalliset olivat voimakkaasti sitä mieltä, että jos vain sateet syksyllä tuovat tarpeeksi vettä jokeen niin lohikin nousee. Varsinkin Holmankoskesta alaspäin olevat koskipaikat ovat kuulemma ”kuumia” syyskelillä.

Pelkään pahoin, että olen lipsahtamaisillani voiman pimeälle puolelle. Löysin kätköistäni joskus 90-luvulla ostetun Ambassadeur 6500 ja päätin ottaa sen mukaan jollekin retkelle tänä syksynä. Kelalla on kalastettu erittäin vähän, siima täytyy uusia ja kelaan sopiva vapakin hankkia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti