sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Vko 23

Kalastus

Siuronkosken kesä on alkanut. Pääskyset ovat sankoin joukoin rakennelleet pesiään voimarakennuksen harvojen räystäslautojen alle. Vesiperhosten paljous alueella yllätti. Hieman karu, kivetty ja vuolas uoma saattaa aluksi tuntua vesiperhosen kannalta huonolta ympäristöltä. Toisaalta alue on sangen vehmas ja varsinkin maantiesillan alapuolinen alue on varmasti sirvikkään suvulle otollista aluetta. Vallitseva laji näytti olevan harmaa ja sentin kahta puolta pituudeltaan. En liene kovin väärässä jos veikkaan lentäväisiä Hydropsyche sukuhaaraan kuuluviksi.

Kalastamissani virtavesissä törmää harvoin haukeen, mutta Siurossa tähänkin on mahdollisuus. Olen kuullut, että alasuvannossa saattaa asua suuriakin köriläitä. Itse pääsin tekemään tuttavuutta terävähampaisen jänkäkoiran kanssa aivan voimalakanavan niskalla. Tärppi, vastaisku, muutama kunnon potku ja peruke poikki. Ohut perhoperuke ei kestänyt hauen suussa montaakaan hetkeä ja kala sai koristeekseen isohkon Supertinselin.

Muut aiheet

IT

Microsoft julkaisi keskiviikkona 03.06.09 uuden hakukoneen nimeltä Bing. Julkaisusta oli aikaisemmin huhuja liikkeellä työnimellä Kumo. Joku nokkela keksi jo, että nimi on lyhennys sanoista ”Bing Is Not Google”. Eri lähteistä lukemieni juttujen mukaan Microsoft lähtee markkinoimaan hakukonettaan kohtuullisella 80 -100 miljoonan USD:n budjetilla.

Muistan, että noin vuosi sitten MS osti yhtiön joka kehitti semanttista hakukonetta. Tämä operaatio sopii hyvin MS:n toimintaideaan, jossa yhtiöön ostetaan tuote tai/ja kierrätetään muiden ideoita. MS:n ”läpimurto hitti” oli MSDOS, joka myytiin IBM:n mikrotietokoneiden käyttöjärjestelmäksi. Tuotteen valmistaja oli alunperin Seattle Computer Products ja OS:n nimi 86-DOS.

Binggiä nimitetään hakukoneen sijaan päätöksentekokoneeksi tai semanttiseksi hakukoneeksi. Jos olen oikein ymmärtänyt semanttinen hakukone antaisi teoriassa vastaukseksi hakuun ”perhokalastus Pirkanmaa” vaikkapa kalastusvälinekauppiaita, kalapaikkoja, luvan myyjiä, ansioituneita kalamiehiä ja Tesoman Perhomessut. Semantiikka tässä tarkoittanee, että hakukone osaa yhdistellä Internetistä löytyviä sivuja niiden sisällön merkityksen mukaan. Tavallinen hakukone etsii vain sivuilla olevia sanoja.

Tavallinen Google ja Bing antoivat melko samanlaisia tuloksia. Ei siis vielä mitään kovin järisyttävää, mutta antaa ajan kulua. Jotain tässä uudessa boomissa on oltava takana, koska tällä hetkellä semanttisia algoritmeja hyödyntäviä hakupalveluja vyöryy tulvaksi asti markkinoille. Kokeilkaapa vaikkapa www.wolframalpha.com, www.google.com/squared tai www.bing.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti