maanantai 27. huhtikuuta 2009

Vko 17

Kalastus

Perhomessut

Perhomessut olivat taas Tesoman jäähallissa. Järjestyksessään jo 23:net eli XXIII. Historian aikana messut ovat olleet Puistoemmauksessa, sitten Tesoman jäähallissa ja kerran jopa Pirkkahallissa. Pirkanmaan Perhokalastajien historiassa on maininta Sorinahteesta ensimmäisenä messujen pitopaikkana. Lieneekö kyseessä ollut Sorin Nuorisotalo? Ensimmäiset omakohtaiset messuni olivat 1980-luvun lopulla Puistoemmauksessa. Ruuhka oli valtava NMKY:n koripallosalissa. Messuille vaikutti olevan tilausta silloin ja edelleen nykyäänkin.

Messujen anti oli samanlainen kuin muinakin vuosina. Suunnilleen samat osastot suunnilleen samassa järjestyksessä. Ilma oli sakeana heiluvia vapoja ja kalajuttuja. Messut ovat eräänlainen lähtölaukaus kauteen ja niinä harvoina vuosina kun en ole paikalle ehtinyt on kauden aloitus tuntunut jotenkin vajaalta.

Omat ostokseni rajoittuivat pariin isoon puiseen perhojen säilytyslaatikkoon ja silmälasien päälle laitettaviin aurinkolaseihin. Olen päättänyt viimeinkin organisoida perhoni samaan paikkaan ja ottaa mukaan koskelle vain kulloinkin tarvittava valikoima. Nähtäväksi jää toteutuuko tämä projekti ennen kuin helvetti jäätyy vai vasta sen jälkeen. Veli Autti totesi haastattelussa, että mukana on tavallisesti 300 perhoa joista kolmea käytetään. Tämä suhde on varmasti yleispätevä.

Tesoman jäähallista / uimahallista on kasvanut merkittävä lisä Tampereen kaupungin liikuntapaikkoihin. Muistan, että hallin rakentamisen tiimoilta oltiin aikanaan montaakin mieltä. Halliprojekti alkoi yksityisenä hankkeena ja puuhamiehenä oli muistini mukaan Jukka Rothovius. Ikurissa järjestettiin 1980-luvulla useampana syksynä Ikuri Rock. Tällä kulttuuritapahtumalla kerättiin rahaa kulmakunnan omalle jäähallille. Pääesiintyjänä oli aina luonnollisesti Popeda. Ilman näitä osittain parjattujakin pyrkimyksiä Tesomalla tuskin olisi nykyään uimahalliakaan. Jos muistin väärin voisiko joku kommentoida asian oikean laidan.

Viinikanjoki

Parkanon Viinikanjoki on vuosia ollut suosikkini. Kahlaan vain tilanteen pakosta ja rantakalastus onnistuu Parkanossa kohtalaisen hyvin. Nyt rakkauteen on tullut pieni ryppy. Kaironkosken niskalle on ilmestynyt omakotitalo ja niskaniva, joka oli yksi parhaista ottipaikoista on sen myötä poistunut kalastuskäytöstä. Tästä huolimatta luvan hinta (13€ sis. kirjoituspalkkion) on säilynyt samana. Asiakkaille tarjottava tuotteen arvo on siis alentunut oleellisesti. Luvan hintaan pudotus tai nivan vastaranta uudelleen kalastus käyttöön.

Kauden ensimmäinen koukutettu kala osoittautui alamittaiseksi taimeneksi. Sain kalan onneksi irrotettua pyöräyttämällä väkäsettömän koukun irti vedessä ja kalaan koskematta. En tiedä kuteeko taimen Viinikanjoessa vai oliko kyseessä istutettu kala. Joku tietävä voisi kommentoida. On joka tapauksessa rohkaisevaa nähdä talven jälkeen suhteellisen hyväkuntoisen oloinen luonnonravintoa tavoitteleva taimen. Kala otti Kairon alasuvannossa ”Kevät Mörriäiseksi” ristimääni viritykseen. Kyseessä on raskaasti lyijytetty vähän Hellgrammite nymfiä muistuttava perho jonka olen joskus rakennellut juuri tällaisia olosuhteita varten. Muita Parkanossa keväisin kirjolohelle toimivia perhoja ovat olleet ”Hopeatinseli” ja ”Kuparitinseli”.

Sää oli kirkas, ilmanpaine oli kalastusjaksoni aikana lievästi laskusuunnassa, ilman lämpötila n. +16, vesi +2. Vesi oli keväiseen tapaan korkealla ja laihan kahvin väristä.

Parkanosta kokonaisuutena saa tällä hetkellä vähän sekalaisia signaaleja. Toisaalta on rakenneltu heittolaitureita, pitkospuita ja laavuja. Toisaalta Kaironkoskella oleva lasikuituinen WC-koppi on lojunut jo vuosia kaadettuna tien varteen ja luvan oston yhteydessä jaettava kartta on ilmeisesti vanhentunut, koska Kairon niska edelleen merkattu kalastusalueeksi. Sama pätee koko keskustan yleisilmeeseen. On taloja joiden maali hilseilee, räystäät roikkuvat ja kulahtaneen kattohuovan alta näkyy vanhaa pärekattoa, mutta sitten aivan keskustan tuntumaan on rakennettu komeita omakotitaloja koskimaisemaan.

Minigolfraradan parkkipaikalle ilmoitustauluun on ilmestynyt hieno, Mikko Törmän taiteilema kartta kalastusalueesta.

Kuvia perhoista ja Parkanosta


Muut aiheet

IT

Google kuvaa nyt suomalaisiakin metropoleja. Luotettavan silminnäkijän havainnon mukaan Street View auto on nähty Mouhijärvellä maalis- huhtikuun vaihteen tienoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti