sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Vko 7

Hunter S. Thompson Special

Hunter Stocton Thompson (18.07.1937 – 20.02.2005)

Tohtori Gonzo, Raul Duke, Painetun Sanan Pahapoika ja kirjallisuuden Keith Richards, amerikkalainen journalisti ja kirjailija. Hän tiesi syntyneensä tähteyteen, eli täysillä ja poltti pahimmillaan useita omia ja läheistensä kynttilöitä molemmista päistä yhtä aikaa.

Thompsonin tyylisuuntaa kutsuttiin Gonzo-journalismiksi. Tyylilajille ominaista on varsinaisen jutun kohteen sijaan nostaa pääosaan journalisti ja hänen tuntemuksensa. Thompson olikin parhaimmillaan kun hän kirjoitti juttua jutun kirjoittamisen vaikeudesta

Hän teki elämänsä aikana varmasti useampaan kertaan matkan sinne ja takaisin. Kuolemattomimpia hetkiä uralla oli raportointi Richard Nixonin 1972 vaalikampanjasta. Hän yksi viimeisiä 60-luvun originaaleja pahoja poikia ja kuului amerikkalaisen ja luultavasti koko länsimaisen kirjallisuuskäsityksen uudistajiin yhdessä Tom Wolfen ja Jim Harrisonin kanssa.

Hänen elämäänsä varjostivat kahden lapsen kuolema ja rajut sisäiset ristiriidat. Lopulta hän joutui oman henkilökulttinsa vangiksi. Ihmiset tunsivat ja halusivat tuntea enneminkin Raul Duken kuin aidon Hunter S. Thompsonin. Alkuaikojen alter ego valtasi vähitellen yhä suuremman osan hänen elämästään. Tämä johtui suurelta osalta Garry Trudeaun sarjakuvasta ”Uncle Duke”, jonka päähenkilö oli lentäjälaseja käyttävä, savuketta imukkeessa polttava, havajipaitaa käyttävä Rolling Stone- magazinen reportteri.

Hunter S. Thompson kuoli samalla tavalla kuin oli elänytkin, nopeasti ja oman aikataulunsa mukaan. Hän ampui itsensä työtuoliinsa 20.02.2005. Luovan kipinän oli jo kauan sitten sammuttanut kokaiinin käyttö ja lopullisen niitin antoivat selkä- ja jalkakipuihin määrätyt voimakkaat kipulääkkeet yhdessä jatkuvan alkoholin käytön kanssa. Onnettomuudessa murtunut jalka ei koskaan parantunut ja ikiliikkujaksi syntynyt journalisti totesi joutuneensa ilmeisen pysyvästi muiden avusta riippuvaiseksi.

Testamentissaan Thompson oli toivonut, että hänen tuhkansa ammutaan tykillä maatilansa Owl Farmin niityille 50 metriä korkeasta tornista. Luonnollisesti ilotulitteiden saattelemana ja Norman Greenbaumin "Spirit in the Skyn" ja Bob Dylanin ”Mr. Tambourine Manin” soidessa valtavista PA-laitteista. Näyttelijä Johnny Depp maksoi seremoniasta aiheutuneet kulut.

Suomeksi hänen tuotannostaan on julkaistu ”Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa” 1999 ja ”Suuri hainmetsästys” 1982. Postuumisti on suomennettu koko varhainen tuotanto ”Helvetin Enkelit”, Rommipäiväkirja” ja ”Pelon valtakunta”. Hänen elämästään on tehty parikin elokuvaa. ”Pelkoa inhoa Las Vegasissa” pääosassa Johnny Depp ja ”Where the Buffalo Roam” pääosassa Bill Murray.

Rauha journalistin muistolle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti