sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Vko 1

"Kalastus"

Vuosi on sitten vaihtunut ja joulut jouluiltu, tyylilleni uskollisesti nukuin läpi tämänkin vuoden vaihtumisen. Omaperäisin joululahja tuli vaimoni ulkomailla asuvalta siskolta. Sain kokonaan suklaasta valmistetun Microsoftin Natural Keyboardia muistuttavan näppäimistön. Kyseinen ”oheislaite” ei ollut aivan normaalikokoinen vaan suunnilleen Fazerin Sinisen suklaalevyn kokoinen. Näppäimiin oli tehty oikean näköiset merkinnät, ei kuitenkaan skandiaakkosia koskapa valmistusmaa näytti olevan Italia.

Säätilasta johtuen kalastuksesta ei lähiaikoina tule olemaan tietoakaan. Pakkaskausi Pirkanmaalla alkoi 15.12.09 ja kirjoitushetkellä tarkistettu 15 vuorokauden ennustekaan ei varsinaisia suojakelejä lupaa. Kuluva tammikuu on osoittautunut kylmimmäksi ainakin kymmeneen vuoteen. Säätilastot eivät kerro, että muina vuosina olisi ollut näin pitkää yhtenäistä kylmää jaksoa.

Joskus syksyllä suunnittelin kalastamieni koskien talvikuvausprojektia. Tämä hanke lykkääntyy jonnekin hamaan, vähän leudompien kelien, tulevaisuuteen. Valokuvataiteen teko häiriintyy jonkin verran jos kuvaaja ja/tai kamera ovat umpijäässä. Visioin päässäni jotain kliseitä, kuten matalalta paistava aurinko ja avoimesta koskesta nouseva usva, mutta aika näyttää. Kuluva talvi on ollut otollinen erilaisten auringon ja muidenkin pistemäisten valolähteiden ympärille muodostuvien haloilmiöiden tarkkailulle. Paikallisessa Aamulehdessäkin on kuluneella viikolla ollut muutamia hienoja halokuvia.

Muut asiat

IT

Kymmenen vuotta vanha ns. Vuosi 2000-ongelma on näköjään tehnyt paikoitellen huikean comebackin. Erilaisten kalenteriohjelmien kiukuttelu ja viimeksi Sakasta tullut uutinen maksukorttien ongelmista kertovat omaa ja valitettavaa kieltään ohjelmistokehityksen ongelmista. Vaikuttaa siltä, että monessa ohjelmistossa asia korjattiin siirtämällä ongelmaa kymmenen vuotta eteenpäin. Vaikkapa siten, että kun syötteeksi annetaan kaksinumeroinen vuosiluku esim. 09, niin sovelluksen sisällä siihen lisätään luku 2000. Tämä tehdään niin kauan kuin syötettävä luku on alle 10 ja sen jälkeen syöte lisätään lukuun 1900. Jonkinlaisena psudokoodina edellinen menisi jotenkin näin.

JOS SYÖTE <10

SITTEN

VUOSI = SYÖTE + 2000

MUUTEN

VUOSI = SYÖTE + 1900

Edellä kuvattu on helppo ja nopea tapa ”korjata” vuosiluvun käsittely ohjelman sisällä. Aiemmin mainitut maksukorttien ongelmat eivät välttämättä johdu tällaisesta virityksestä. Päivämäärien käsittely sovellusten sisällä ja varsinkin sovellusten välillä on yllättävän haastavaa puuhaa ja siinä on luultavasti yhtä onnistumista kohden vähintään kymmenen mahdollisuutta epäonnistua.

3D -televisio

Tulevaisuudessa yhä useampaa televisiota tulee HD Ready-tarran lisäksi koristamaan myös 3D Ready-tarra. Ainakin jos Las Vegasissa parhaillaan järjestettäviä CES-messuja (Consumers Electronic Show) on uskominen. Kolmiulotteista kuvaa (lähinnä Blue-ray levyiltä) ja LED-taustavaloa on TV:n tulevaisuudessa tarjolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti