sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Vko 3

”Kalastus”

Vaikka virtavesikalastus onkin hangen ja jään takia vähän jumissa niin luulisi, että pilkkiminen ja talviverkostelu onnistuisivat pakkaskeleillä hyvin. Tänä vuonna jäällä vaikuttaa kuitenkin olevan ennätysmäärin vettä. Ystävät, tuttavat, sukulaiset ja muut kylänmiehet väittävät, että Näsijärven jäällä ei tällä hetkellä pääse etenemään oikein minkäänlaisella menetelmällä. Moottorikelkan telat jäätyvät ja mönkijöissä ei maavara tahdo riittää. Kävely ja hiihtäminen ovat niin ikään syvän loskan takia pois laskuista. On aika yllättävää, että vesi ylipäätään pysyy sulana jään päällä kovilla pakkasilla, mutta toisaalta onhan puuterinen pakkaslumi luonnon eristeistä parhaita. Lisäksi asiantuntijoiden mukaan vettä tulee koko ajan lisää railoista ja ihmisen tekemistä aukoista.

Pakkaset rajoittavat muutenkin mielenkiintoa ulkoilma-aktiviteetteihin. Kylmien iltojen ratoksi olen hajamielisesti lehteillyt lukuisia hyllyssäni aktiivisesti pölyä kerääviä perhokirjoja. Hyllyn perältä sattui käteeni ilmeisen pitkästä aikaa Juha Pusan ”Oivalliset Ottiperhot.”. Vuonna 1995 julkaistu perhokalastuksen perusteos sisältää valtaosin reseptejä, mutta kirjassa käydään läpi perhokalastuksen perusteitakin ansiokkaalla tavalla. Kirja toimii hyvänä kertauksena kalamiehen olennaisimpiin taitoihin. Perhojen virittely kalastuksen aikana, uittaminen ja jopa solmut tulevat vuorollaan käsitellyiksi.

Erilliset reseptiosiot sekä Vantaanjoelle että Kymijoelle kuvastavat omaa aikaansa. Molemmat paikat olivat 90-luvun puolivälissä kovasti pop kalastajien keskuudessa ja varsinkin kotimaisessa perholehdistössä. Olen käynyt molemmilla koskilla. Kymijoki teki kylläkin vaikutuksen, mutta se sijaitsee melko kaukana Tampereesta, joten vierailut ovat viime vuosina olleet harvanlaisia.

Löysin kirjasta yllättäen paljon käyttämäni ja hyvin kalastavan streamerin. Olin viidessätoissa vuodessa unohtanut sidoksen alkuperän ja olen sitonut edellisen mallin mukaan hukattujen tilalle aina vain uusia samanlaisia. Ottiperhoni osoitautui Lauri Syrjäsen kehittämäksi ”Jokinen”-nimiseksi sidokseksi.

Muut asiat

IT

Olin viime viikolla ilmeisesti väärässä kun aprikoin, että Yhdysvallat ei valtiona voi ärhennellä Kiinalle. Ulkoministeri Clinton otti puheessaan (http://www.state.gov/secretary/rm/2010/01/135519.htm) kantaa Internetin vapauteen tavalla, jonka voi tulkita piikiksi Kiinalle. On todella mielenkiintoista nähdä eskaloituuko tämä orastava kriisinpoikanen jotenkin vai rauhoittuuko tilanne normaaliksi diplomaattiseksi sanailuksi.

Firefox / Video

Kuluneella viikolla Firefox-selaimesta on julkaistu versio 3.6. Asia sikäli merkityksellinen, että uusin versio tukee HTML5 määrityksiä, joissa on uutuutena muun muassa ns. video tagi. Uusien määritysten avulla videota voi sijoittaa HTML-koodiin hieman samaan tapaan kuin kuvia nykyään ja sen pitäisi toistua selaimessa ilman erityisiä selaimen lisäosia tai erillisiä videosoittimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti