sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Vko 41

Kalastus

Syksyn merkit ovat vahvasti ilmassa. Yöt alkavat olla kylmiä, pellot kynnetty ja omenat poimittu. Perhokalastajan kannalta kausi alkaa olla jotakuinkin paketissa. Verkkokalastajien kiireet sitä vastoin näyttävät vasta olevan alussa. Isäukollani alkaa vuosikymmenten tottumuksesta aina näin syksyllä kova palo järvelle. Muikkuaikaan on vielä useita viikkoja, mutta verkot pitää saada järveen vaikka vesi vielä onkin hiukan liian lämmintä.

Näsijärven pinnanlasku on alkanut näkyä todenteolla. Sen huomaa jo kotirannastakin, jossa on vesi on vetäytynyt ajankohdan normaaliarvoon nähden todella alas. Oheista kuvista voi päätellä veden normaalikorkeuden kalliossa olevista valkoisista raidoista. Palatsiraitinsilta-sivujen mukaan pintaa lasketaan vielä noin 20 cm.

Pitkin syksyä seuraamani vedenkorkeusarvot Merikarvianjoen vesistössä osoittavat viime päivien sateiden jälkeen lievää piristymistä. Isojärven vedenkorkeus alkaa hiljalleen saavuttaa pitkänajan keskiarvoa. Tämä siirtynee myös Merikarvianjokeen jollakin aikavälillä.

Rantakuvia

Muut asiat

Yleistä

Nobelin fysiikan palkinnot tänä vuonna menivät herroille, jotka aikanaan tekivät lähes kaikkia nykyisin länsimaissa asuvia koskettavia keksintöjä. William Boyle ja Charles Smith kehittivät aikanaan lähes joka digikameran peruselementin CCD-kennon. Hongkongilainen Charles K. Kao puolestaan kehitti jo 60-luvulla mallin, jonka avulla valosignaaleja voi johtaa optisessa kaapelissa. Valokuitu ja digikamerat ovat oleellinen osa jokapäiväistä elämää tällä hetkellä. Tämä osoittaa, että aikanaan melko turhana pidetty perustutkimus saattaa vuosikymmenten saatossa osoittautua maailmaa mullistavaksi.

IT

Kuumat pisteet

Viikon teknovinkki tulee kahvilasurffareille. Sivulta hotspots.fi löytää huomattavan määrän valtaosin ilmaisia WLAN-verkkoja. Osa on erilaisten ravintoloiden ilmaiseksi asiakkailleen tarjoamia ja osa FON-verkkoja.

Ideana FONissa on, että saat WLAN tukiaseman ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan jos jaat yhteytesi muille. FON-verkko on yhteisön jäsenille ilmainen WLAN-hotspot, muilta verkon käytöstä peritään pientä maksua. Verkon käyttöä valvotaan niin, että jokainen joutuu kirjautumaan verkkoon tunnuksilla. Näin pidetään jakajan ja vieraan verkkoliikenne erillään. Tämä on tärkeää koskapa mahdollista rikollista toimintaa harrastavan vieraan toiminta menisi muuten ns. jakajan piikkiin. Tällaisia hotspotteja näyttää pelkästään Hervannassa olevan useita kymmeniä.

Ennen kuin ryhdyt jäseneksi Fon-yhteisöön tarkista mitä oman ISP:si käyttöehdoissa sanotaan internetyhteyden jakamisesta. Halukkaille lisätietoja FON-verkkoista sivuilta www.fon.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti